Bygg projekt

Byggprojekt för moské i Falköping

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

(من بنى مسجداً لله ولو كمفحص قطاة أو أصغر بنى الله له بيتاً في الجنة) رواه ابن ماجه وصححه الألباني

Profeten Mohammad(fred vare över honom) sa: (Den som bygger en moské åt Allah, som ett sparvsbo för Allah eller ännu midre, Allah kommer att bygga ett hus åt honom i paradiset)

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:

(إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث صدقة جارية أوعلم ينتفع به أو ولد صالح يدعو له) رواه مسلم

Profeten Mohammad(fred vare över honom) sa :(Om man dör, avbryts hans arbete förutom tre: pågående välgörenhet, välgörande kunskap eller ett rättfärdigt barn som ber för honom)

                  بسم الله الرحمن الرحيم

Kära bröder och systrar, vi hälsar er med islams hälsning:

Salam alykom och Allahs barmhärtighet och välsignelser.

Vi delar detta välsignade projekt med er och skriver på uppdrag av alla muslimer i Falköping. Och vi hoppas att ni kommer att stöda bakom oss med vårat projekt.

Falköping

Falköping är en svensk stad i Västra Gotlands län, Sverige. Befolkningen nådde 33 270, enligt den svenska folkräkningen för januari månad 2022. Av dem är cirka 3 000 muslimer, och antalet muslimer i Falköping ökar ständigt.

Falköpings islamiska förening FIF

Föreningen bildades 2005 i Falköping och är registrerad hos Skatteverket.

Skattenummer: 802422-6451

fif-falkoping@hotmail.com

Abdul Halim Abdi

+46739205397

AbdiWali Elmi

+46736232223

Föreningens nuvarande status

Sedan april 2007 hyr vi en lokal på 94 kvadrat-meter och våra medlemmar har renoverat och byggt om lokalen själva för att efterlikna en moské. Under år 2011 märkte vi plötsligt att det under fredags-bönen började bli trångt i lokalen. Pgv ökade antalet muslimer i regionen köpt vi en fastighet på 300 kvadratmeter. Fastigheten byggdes 1890 på en yta av cirka 250 kvadrat-meter samt en tillbyggt del byggdes 1993 på en yta av cirka 50 kvadratmeter. Markytan är 1360 kvadratmeter där vi även har våra parkerings-platser. Huset togs emot den 1 april 2012. För närvarande är huset mycket gammalt och vi behöver mer utrymme. Efter att ha undersökt platsen av ingenjörerna konstaterade man att husets grunder är trasiga och sjunker ner i marken och huset lider av fukt och sluttande golv och väggar.

 

Projekt beskrivning

Planen är att riva den gamla byggnaden och bygga på samma plats en större byggnad som kan ta mer:

-kapacitet vilket gör att mer folk kan komma in samtidigt mer area och två nya våningar.

-vi kan ha klassrum för undervisning till ex: A,Q,R

-Area 217 m2 Platser 238 st * 2 =476

Kostnaden

12 miljoner svenska kronor

(1,2 miljon euro)

Projektets betydelse

-Antalet muslimer ökar snabbt, från nya invandrare och nya generationen, förutom nya muslimer som tror på Allah .

-Det nuvarande utrymmet är snävt, eftersom det inte är tillräckligt för fredagsböner och inte har kapacitet att täcka behoven hos elever i det arabiska språket och islamisk utbildning.

-Faran med den nuvarande byggnaden på grund av den förfallna och gamla grunden och stora mängder av folket som går in i moskén.

-Behovet av att hitta islamiska center som är värda att representera muslimer och som är kapabla att absorbera unga och nya muslimer  som har stor energi. Om dessa center inte är tillgängliga finns det en risk att dessa energier kommer att riktas till icke-islamiska platser.

-De politiska omvandlingarna i Sverige går gradvis mot den antimuslimska extremhögern, som driver oss mot att äga våra islamiska institutioner så snart som möjligt innan snaran dras åt eller lagarna ändras.

-Svårigheter att få tag i en lämplig fastighet som uppfyller lagkraven.

DONERA